Viața este frumoasă și plină de provocări. Cu toții încercam să ne fie mai bine, pe toate planurile, și viața noastră de zi cu zi este de cele mai multe ori o provocare – să ai un job mai bun, să câștigi mai bine, să faci mai mult sport, să te trezești mai devreme, să citești mai mult, să mănânci mai sănătos, să ieși mai des cu prietenii, să te duci mai des in vacanță, să aloci mai mult timp hobby-urilor tale, si așa mai departe.

Unii reușesc mai bine, alții mai puțin bine să țină toate aceste dorințe într-un oarecare echilibru, pentru că de cele mai multe ori nu ai suficient timp, suficienți bani sau suficientă energie să faci chiar tot ce ți-ai dori. Asta până la primul bebeluș…

bumbac organic

Părinții întâmpină o nouă provocare care le pune pe celelalte în plan secundar: să le asigure copiilor lor un mediu cat mai sigur, să îi îngrijească, sa îi iubească și să îi protejeze. La primul copil, părinții se simt exact așa cum sunt, neexperimentați. Au de făcut multe alegeri, legate de naștere, de alăptare, daca îl plimbi în căruț sau în sistem, dacă doarme în pătuț sau cu tine, dacă îl adormi sau nu la sân, ce pediatru să alegi, când te întorci la serviciu, e mai ok cu bona sau la grădiniță, cum găsești o bona, ce grădiniță să alegi etc. Pentru orice trebuie să te documentezi, să faci un întreg studiu si totuși, de multe ori, simți că nu ai făcut alegerea potrivită sau nu te-ai documentat suficient.

Mamele în special tind sa își autoimpună niște standarde foarte ridicate si foarte greu de atins. A fi părinte nu înseamnă a fi un părinte perfect si inevitabil poți face alegeri mai bune sau mai puțin bune. Nu există în fapt nicio competiție pentru cea mai buna mamă, iar pentru copilul tău ești oricum cea mai buna mamă din lume, chiar dacă ai început diversificarea cu leguma greșita sau nu i-ai pus muzică clasică încă din burtică sau nu ai început sa îi citești povesti de noapte buna chiar din prima zi acasă.

Da, găsești în zilele noastre multe informații despre toate aspectele vieții de părinte dar să te documentezi despre fiecare părticica a vieții tale este epuizant, mai ales pentru proaspeții părinți care deja au mâinile pline cu noul bebeluș.

Norișorul Somnoros este un proiect nou prin care vrem să aducem la îndemâna părinților cele mai sigure alternative pentru somnul și băița bebelușilor. Ne documentam pentru tine și alegem doar produsele cele mai pure și sigure pentru sănătatea bebelușilor și realizate cu responsabilitate pentru oameni si mediu. Speram astfel să fie mai simplu pentru părinți să facă alegeri cu privire la somnul si băița bebelușilor.

Cu toții suntem din ce în ce mai atenți la ceea ce mâncam și mulți dintre noi alegem alternativele organice, atunci când sunt disponibile si accesibile. Mai puțin știm, însă ce înseamnă organic când vine vorba de industria textila. Conform Environmental Justice Foundation, bumbacul este cea mai murdară cultură, responsabilă de 16% din consumul mondial de insecticid, deși ocupa doar 2.5% din suprafața cultivată la nivel mondial. Industria textilă folosește în mod extensiv produse chimice, de la pesticide si fertilizatori, la produse chimice folosite în prelucrarea și vopsirea fibrelor. Urme ale acestor substanțe, multe dintre ele clasificate ca periculoase de către Organizația Mondială a Sănătății, rămân pe materiale și după spălarea lor.

Există și câteva documentare pe aceasta tema (cum ar fi The true cost și Riverblue) care aduc în atenția noastră impactul industriei textile asupra mediului și oamenilor implicați pe tot lanțul de producție dar și asupra consumatorilor.

Decizia pe care fiecare dintre noi o face în legătură cu hainele pe care le poartă are consecințe asupra sănătății noastre și un impact social si de mediu major.

Dar, deși cu toții putem lua o decizie sau alta, nu este în principal responsabilitatea consumatorilor, ci a societăților care aduc produsele în fata consumatorilor, de a proteja oamenii și mediul.

Noi credem că se poate și altfel. Credem că obiectivul principal al unei societăți nu este acela de a maximiza profitul acționarilor, ci este acela de a crea ceva de valoare pentru oameni. Profitul nu este scopul, ci consecința acțiunilor societății. Dacă produsul tău distruge mediul sau îmbolnăvește oamenii atunci nu poți pretinde că ai creat valoare, ci doar contrariul.

Așa începe povestea noastră. Acesta este de ce-ul nostru. Vrem să schimbam ceva, vrem să încurajam oamenii să facă trecerea spre un consum responsabil. Si de unde să începi dacă nu de la produsele cu care intră cel mai des în contact cei mai mici dintre noi.

Sperăm că in timp, când ne vom gândi la textile vom vorbi doar de cele create cu responsabilitate. Dă share sau like dacă susții consumul responsabil.